Letná

Na jasen nedeljski dan v Pragi seveda piha. Je pa dan kljub temu kot nalašč za meščanski sprehod po enem večjih parkov s pogledom na mesto – parku Letná.

Če se iz judovske četrti v mestnem središču ozrete proti severu se zdi, da se z zelenim gričem mesto končuje. Videti je le nenavaden metronom, ki je bil leta 1991 zgrajen na mestu, od koder je včasih nad Prago bedel ogromen, 23 metrov visok kip Stalina. Je pa zato pogled z druge strani toliko bolj čaroben. Preko reke, ki nas loči od mestnega vrveža, lahko z višine pogledamo na eno najlepših panoram Prage, mesta s številnimi imeni.

Če je “srce Evrope” poznan vzdevek, upravičen s centralno lego v osrčju Evrope, pa vsaj dva druga zares razumemo šele, ko si mesto ogledamo s te perspektive. Vzdevek severni Rim je mesto dobilo po gričih, pod katerimi je zgrajeno in so lepo vidni s te točke (Vyšehrad, Petřín, …), zakaj Pragi pravijo mesto stotih stolpov pa nam je jasno že po pravem pogledu proti neštetim stolpom, ki kukajo iznad streh.

Prav tako sprehod po parku potrdi marsikateri drug češko-praški stereotip.

Poleg tega, da izgleda, da jih niti pol toliko ne zebe kot nas, imajo Čehi zelo radi pivo. (Mogoče gresta ti dve lastnosti z roko v roki?). Po statistiki popijejo približno 150 litrov piva letno, kar pomeni pol litra piva na osebo na dan (na osebo pomeni deljeno na celotno populacijo, vključno z vsemi otroci, dojenčki in starimi starši).
V praksi to pomeni, da imate v vsakem parku “beer garden” s točenim pivom in pogledom na mesto. Vsekakor je beer garden v parku Letná eden najlepših in najprijetnejših kotičkov mesta (veliko točeno pivo z vključenim ekskluzivnim razgledom pa še vedno stane manj kot 1€).

Čehi pa imajo poleg piva (in ciderja) radi še eno stvar: hišne ljubljenčke. Pse za družbo in mačke iz navade. Po statistiki sodeč imajo Čehi na 4.5 miljona gospodinjstev kar 2 miljona hišnih ljubljenčkov.
Imeti psa v Pragi je očitno skoraj neke vrste družbena norma, saj se ti po nekaj tednih zdi, da v tvojem bloku živi več psov kot ljudi. Sicer so lepo vzgojeni in miroljubni, posledično pa so zato le redkokdaj na povodcih.
Prav tako ni nič čudnega, če na metroju ali tramvaju vidiš koga, ki v svoji torbi prenaša mačko. Sprva se zdi ta prizor čudno naključje, vendar je počasi tovrstnih dogodkov preveč, da bi jih lahko obravnavali kot izjemo.

Domačine lahko torej od turistov vedno ločite po pomanjkljivih oblačilih (glede na naše standarde) in razigranih psih, ki jih spremljajo. Mogoče so prav zaradi množice širinožnih prijateljev bolj pozorni na urejenost zelenih površin – park namreč nudi ogromno zaščitenih otroških igrišč, kjer vstop psom ni dovoljen in je kajenje prepovedano (kot zanimivost: na Češkem je trenutno še vedno dovoljeno kaditi v lokalih).

Prage pa s parkom na griču še zdaleč ni konec. Za njim se nahaja mestna četrt Praga 7, zamejena znotraj okljuka Vltave, ki je postalo eno najbolj priljubljenih stanovanjskih okrožij. Mestno središče je blizu in (zahvaljujoč odličnemu javnemu prometu v Pragi) hitro dostopno, soseska pa je ujeta med park Letná na jugu in Stromovko (največjim parkom v mestu) na severu.

Opomba k slikam:

* Expo 58 je bila svetovna razstava leta 1958 v Bruslju. Češkoslovaški paviljon so po razstavi razstavili in prepeljali v Prago, kjer so na ponovno sestavili na jugo-vzhodnem robu griča Letná. Sprva je služil kot luksuzen lokal in restavracija, kasneje pa je ostal zapuščen do leta 1990, ko ga je marketinška agencija prenovila in v njem uredila svoje pisarne (pogled izza delovne mize mora biti fantastičen). Pred paviljonom je velika ploščad, kjer se odpria čudovit pogled proti mestu.

Foto: Simon Jemec

Leave a comment